Atelier Bardill – Valerio Olgiati

architect_ Valerio Olgiati, prof. dipl. architect ETH/SIA
location_ Scharans, Switzerland
project year_2002-2007
photography_ Archiv Olgiati

collaborators_ Nathan Ghiringhelli (project manager office Olgiati), Nikolai Müller, Mario Beeli
construction supervisor_ Linard Bardill
structural engineer_ Patrick Gartmann, partner of Conzett, Bronzini, Gartmann AG, Chur
client_ Linard Bardill, musician + poet
volum_ 665 m3

from the architects_
The Bardill Studio building has replaced an old barn in the protected centre of the village of Scharans. Building permission was granted by the local authorities on the condition that the new building would have exactly the same volume as the old barn.

The client, Linard Bardill, who lives in a house a very short walking distance away from the site, required only a single space to work in. This working space occupies less than a third of the stipulated volume. The rest of it is taken up by an atrium that is lent a monumental character by a large, round opening to the sky. It is this element that invests the building with its grandeur and clarity in contrast to the arbitrary geometry of its external appearance and the small dimensions of its village surroundings.

 

Atelier Bardill is open for the public on Fridays between 1 pm and 5 pm

Courtesy of Valerio Olgiati