CULTURAL CENTER TERESA PAMIES – VIDAL TOMÁS ARQUITECTES

architect_ vidal tomás arquitectes
coautor_ victor rahola aguadé
location_ c/Urgell 145-147, barcelona, Spain
project year_ 2011
client_ proeixample
floor area_ 6.985 sqm

from the architects_

The Collage Building – Cultural centre Teresa Pàmies – is an architecture of proximity, connected with the urban landscape and the social necessities of Barcelona.

The project works as a  vertical  city organized by horizontal layers, each one related with the others through perforations and voids. The building groups different facilities: a nursery, a young centre, a library, a community centre  and an auditorium.

This five programs need a close relation with the outside but they have to share the same ground floor. This becomes a social place, permeable and active which connects the surrounding city with the building and the public garden in the block interior.

The result is a collage of different parts, a sequential promenade of urban episodes.