Fine Arts Museum – Barozzi Veiga

architect_BAROZZI VEIGA
location_Chur, Switzerland
project year_2012-2016
photography_Simon Menges

project leader_ Katrin Baumgarten
project team_ Paola Calcavecchia, Shin Hye Kwang, Maria Eleonora Maccari, Anna Mallen, Verena Recla, Laura Rodriguez, Ivanna Sanjuan, Arnau Sastre, Cecilia Vielba
local architect_ Schwander & Sutter Architekten
client_ Hochbauamt Kanton Graubünden
project manager_ Walter Dietsche Baumanagement AG
landscape architect_ Paolo Bürgi Landschaftsarchitekt
structural engineer_ Ingenieurbüro Flütsch
services engineer_ Waldhauser Haustechnik AG, Brüniger + Co. AG, Niedermann Planung GmbH
facade consultant_ x-made SLP
lighting consultant_ MichaelJosefHeusi GmbH
museum expert_ BOGNER.CC – die museumsplaner
building physics_ Kuster + Partner AG
security consultant_ Mullis+Cavegn AG
fire protection consultant_ Balzer Ingenieure AG, AFC – Air Flow Consulting AG
door consultant_ Brütsch Elektronik AG
signage_ Weiersmüller Bosshard Grüninger WBG | AG

The extension of the Villa Planta, which will accommodate the Bündner Kunstmuseum, is an exercise of integration within an urban ensemble. Despite the stringent limitations of the plot, the design strives to minimize its exterior volume by inverting the program’s logical order. Hence, a new public space is generated that incorporates the garden that surrounds the Villa and is integrated with the gardens of the nearby buildings.

This programmatic reversal consists of situating the exhibition spaces below ground level, in such a way that the emerging volume, above street level, contains only the public access spaces. The volume’s reduced footprint makes it possible to extend the existing garden and improves the cohesion of the ensemble.

The extension is understood as an autonomous building, independent from the historical building, even though the design’s main e orts are aimed at reinterpreting those concepts that allow an architectural dialogue to be established between the two buildings in a clear and coherent relationship that is a continuum between the Villa Planta and its extension.

This dialogue between the new and the old buildings is based upon the equilibrium that exists between their classical structures, a clear reference to the Palladian in uence in Villa Planta, and to its ornamentation. As for their spatial organization, both buildings present a central symmetrical plan and both use geometry as a tool for cohesion. In the extension, this classical con guration also makes it possible to simplify the structural system and to organize the exhi- bition halls on the lower levels.

As for the ornamentation system, the Villa Planta’s ornaments speak of the Oriental in uences of its origins, while in the extension, the compositional system of the facades reinforces its expressivity and autonomy with respect to the Villa. Each building displays its own identity, based on common principles (structure and ornament), to reinforce the idea of a whole.

The process of the purging of super uous elements which began with the designs for Piloña and Lausanne reaches a point of maturity in the Bündner Museum. Here, the design strips away everything that is not structure, construction and programmatic division, all united in a single whole.

Courtesy of Barozzi Veiga