House E+M – Josep Ferrando

architect_Josep Ferrando
collaborators_ Marta Arias, Carol Castilla, Jordi Pérez, Félix Platero, Goun Park, TaeGweon Kim, Adrià Orriols, Clara Vidal, Borja Rodríguez
structure_ Josep Nel·lo
location_ Sant Cugat del Vallès, Barcelona
completion year_ 2015
surface_225 sqm
photographyAdrià Goula

from the architects_Concealed behind a historic facade, this narrow residence by Barcelona architect Josep Ferrando is wedged between the party walls of a pair of houses in the Spanish city of Sant Cugat. The proximity to Barcelona and the surrounding Catalonian countryside makes Sant Cugat a popular location, resulting in a dearth of land in the town centre.
This led Ferrando to squeeze the family home behind the facade of an old row house, right up against the walls of its two neighbours.

Entitled 176 House E+M after the names of the clients, the residence sits opposite the town’s Medieval monastery. The historic facade of the original property was preserved, and the new concrete block was built behind.

“Located in the historical centre of Sant Cugat, a house between party walls is a project sensitive to the inhabitant and the city. [It is] a fragment that fits with the complex urban conditions: the monastery, the cultural heritage of the street facade and the topography.” said Ferrando.

An arched doorway in the old facade leads in from the street to an entrance hall that links with the family’s kitchen and dining area, as well as a narrow concrete staircase that descends to a basement living room.

Due to a drop in ground level across the site, the living room is sunk below ground at the front but sits slightly above a garden at the back.
An atrium area with the living room provides an additional source of daylight for the kitchen and dining area above.

Three house-shaped volumes made from chipboard are suspended within the upper floors of the narrow building. These timber pods enclose a child’s bedroom, the family bathroom and a study that links with a roof terrace overlooking the garden. A pivoting flap opens or closes the child’s bedroom to the atrium, offering views over the kitchen.

Ferrando took inspiration from the Modernist architect Adolf Loos and his raumplan theory for this staggered arrangement of volumes. “The horizontal slabs are adapted to the topography and the programme of the dwelling unit with a raumplan system,” said Ferrando.

“[It is] a unique construction gesture to build the entire home as if it were a hollowed piece of wood, shaped through light, void and visuals to interior and exterior.”

A network of timber shelves spreads across one wall of the residence, providing storage space for each of the levels and a visual link between the timber volumes.