House G “Mehr als Wohnen” – Pool Architekten

architect_Pool Architekten
location_ Hunziker Areal, Zürich, Switzerland
project year_2015
photography_ Niklaus Spoerri and Andrea Helbling

from the architects_
House G is part of Mehr als Wohnen [More Than a Residence], a housing co-operative in an urban extension area north of Zurich. Founded on the occasion of the 100th anniversary of co-operative housing in Zurich, More than a Residence aims to implement a densification of housing based on an energetically exemplary architecture, while focussing on social concerns and architectural, spatial qualities, for the first time within a large-scale urban-planning dimension. The spatial programme comprises more than 400 flats with a large range of housing types (family homes, large residential communities, cluster homes, senior-citizen communities, a small hotel, and rooms for rent). In the higher than usual ground floors, a restaurant, meeting-rooms, corner shops, studios, offices, and commercial premises, care facilities, as well as a house service for the entire settlement complete the offer. The overall plan is much more similar to an inner-city neighbourhood than a housing estate: the outdoor spaces are condensed into alleys, narrow streets, and large and small squares.

House G, one of three by pool Architects designed buildings on the area, is placed in the centre of the neighbourhood, adjacent to the main square. Because of its compactness, the prismatic building volume is suited for a monolithic construction in insulating concrete, combined with a shell-type finishing inside. The windows are directly hinged on the monolithic concrete wall; marquise coverings, window sills and embrasures are modelled from insulating concrete. Two-storey high wedge-shaped spaces illuminate the flats deeply into the floor plans and structure them by their sophisticated, reciprocal arrangement. The living rooms can thus use the depth of the floor plan and leave the corner locations to the individual rooms. The expression of the building is characterized by the large-dimensioned glazing made of the joined angular panes of the two-storey living rooms, which dovetail and break up the otherwise rigorously structured volume.

Courtesy of Pool Architekten