House Gentbrugge – GAFPA

architect_GAFPA
location_Gent, Belgium
general contractor_VH-building
carpentry_Lab 15, Huis Mortier – Jonas Binon
engineer_Arthur De Roover
construction year_2015
area_180 m2
photography_GAFPA + Tim Van de Velde

from the architects_  
A former workplace for a stonemason is accessible by a gatehouse along the Leo Tertzweillaan in Gentbrugge. The site has been refurbished with a cluster of new residential units and small workshops around a central square. The client owns a portion of the site which consists of a concrete structure adjacent to a double height steel structure.

The design leaves the existing structures intact and adds a third, light wooden structure. A compact residential volume of two floors is place under the roof of the high shed pushed to the side walls. The slabs of the concrete structure is removed to create a walled garden. The existing concrete structure is preserved in the garden and is copied in the wooden structure of the house.

Courtesy of GAFPA