House in Azeitão – Aires Mateus

architects_Aires Mateus: Manuel Aires Mateus + Francisco Aires Mateus
project leader_Mafalda Neto Rebelo
collaborators_Maria Rebelo Pinto and Ana Rita Rosa
location_Azeitão, Portugal
construction date_ 2001-2003
photography_ Daniel Malhão – DMF

An ancient winery is rehabilitated. Its main attributes are a wide space and thick walls. Though introducing a new program, the universal character of the space remains.

Together with the existing wall, a new thick wall houses all of the social functions on the main level. Stairs within the thick wall and day lit from above make the light transition from social to private space.

The more private areas – bedrooms, bathrooms and a studio– are conceived as habitable volumes in an “impossible” balance, structuring the space.

The volumes, articulated by light, modulate the main space of the lower living room, emphasizing its breadth.

Courtesy of Aires Mateus