Housing complex “Les Grands Chênes” – Bunq architectes

architectsBunq architectes
collaborators_Guillaume Aymon, Julien Emery, Michele Di Matteo, Andrew Hugonnet
location_ Céligny, Geneva
competition_ 2012
construction_ 2013-2016
construction supervisor_ Peter Diggelmann, Walter Carigiet, Archobau AG, Chur
structural engineer_Patrick Gartmann, Conzett, Bronzini, Gartmann AG, Chur
photography_ David Gagnebin de Bons

from the architects_The site on which the housing ensemble was built presents itself as a “pièce paysagère”: a broad field framed by tall, old trees, punctuated by some small groves. The new ensemble of four houses is inserted into the field as a constellation of building volumes; the trees were retained.
Following the example of the older structures in the village and to limit the direct sunlight onto the buildings, each house has its own courtyard surrounded by a wall that continues the façade. These courtyards are made available to the residents, who for instance can eat in the open air or hang their washing up to dry.
Each apartment has a loggia that leads to the communal area of the courtyard and opens out to the field landscape.
To retain the rural character of the grounds, motorised traffic is restricted to service and delivery vehicles. A car park is situated at the entrance to the neighbourhood, while a footpath connects the houses to each other.
Supporting exterior walls and several partition walls inside forms the structure of the building. The facades and surrounding walls of the courtyards are made of washed concrete, whereby the colour of the aggregate materials accords with the tone of the earth on the site. The wooden construction of the loggias is inserted into the protective concrete structure. Sliding shutters characterise the façade facing the courtyard. They also provide protection from direct sunlight and filter views between the private and communal areas. The shutters, the attic and the cover for the car park are made of dark brown wood and recall the local rural buildings.

Courtesy of Bunq architectes