LLULL 139 – AMAA.STUDIO

 

 

architect_ Andrea Arriola
location_ Carrer Llull, Barcelona, Spain
project year_ 2017
area_ 150sqm
photography_ Gael del Rio

from the architects_
In the Llull del Poblenou street, the first years of the twentieth century, a Girona-born master, built a house for their children. On the ground floor of this neighbor’s house, two families resided in the street business: A hairdresser’s shop and a shoe shop. This place, which made compatible, housing and commerce, has now been converted into housing-workshop.

The reform has been to transform a fragmented space into a broad space of light.The first movement is the demolition of all non-structural partitions to their limit, with the objective of discovering the potential of space and an unthinkable transparency.

The demolition of the ladder stairway in the courtyard, which connected the commerce plant and the housing floor, allows a clear relationship with the back yard overlooking the new vertical garden.

The new configuration has a light scale that allows you to reproduce the same functionality from the beginning of the 20th century, adapted to the use and users of the new century: The intimacy at the attic, daytime activity and workshop on the ground floor.

The humid zones are placed on the right side in a battery. A false ceiling conceals the facilities of the estate. This new volume integrates and emphasizes the p of rhythms and opposite directions of the forged.

This mechanism of contrasts is repeated in the field of the chosen finishes. The micro cement grey pavement and the new channels of stainless steel with the stone wall. The white and the black. Warm wood and glass. The furniture tunes in this direction as well.The space is understood as a unique platform, which extends to the interior patio. The latter, dressed in red and a lush vertical garden, becomes a living room, radically transforming the atmosphere to the point of forgetting that you are in the middle of the city.