MESTIZO HOUSE – GMVJGH

architects_ GMVJGH Arquitectos, Guillermo Müller Videla + Josefina Gallardo Herrera
location_ Generic Chilean Forest, Chile
project year_ 2017
competition_ House in the Forest 2017

from the architects_ Reinterpretation of two typologies of Chilean houses

Concept_ Chile has been subject to various economic and social influences throughout its history as an independent nation. These influences have had an impact on the cultural life of the country.

Where Spanish, Italian, German, English migrations, among others have been the vehicle of these influences. Contemporary architecture in Chile is associated with these influences but reinterprets them and adapts them.

Mestizo house reinterprets and adapts these influences. Hybridizing two different building typologies, the courtyard house – Chilean patronal house in the central area – and the house with a corridor – the traditional German house adapted and located in the south of the country – and creates a new kind of housing form is shaped to respond a generic context, a generic forest throughout the country.

Mestizo house reinterprets and adapts these influences. Hybridizing two different building typologies, the courtyard house – Chilean patronal house in the central area – and the house with a corridor – the traditional German house adapted and located in the south of the country – and creates a new kind of housing form is shaped to respond a generic context, a generic forest throughout the country.

Relation to the forest_ The house is a fort where there is controlled vegetation and domestic leaving the wild of the forest outside.

Garden Courtyard_ Focal idea of the concept is the valuable “indoor environment quality” achieved by the inner garden courtyard which is hidden from outside views letting the forest glimpse.

Vegetable Patch_ Tradition that passed through generations and times is the Vegetable Patch, always next to the house this can not be missed no matter where it is located.

Green house_ Another artifact that can not be missing in the Chilean house is the greenhouse, here the trusses are used to create a place where they cultivate what outside not because of the weather.

Material_ The choice was to use local materials and know-how. All woodwork were custom made by local artisans. The use of plaster and lime paint on all exterior walls using traditional techniques. It also left some exterior walls in concrete exposed creating different textures. All interior walls left in concrete exposed.

Program_ The house is arranged on one floor. The ground floor contains kitchen, dining- and living room, two master rooms, two secundary rooms, two bathrooms and all rooms are directed into the Garden courtyard or the vegetable patch.

All rooms are connected to each other without corridors but through doors or thresholds creating spatial fluidity.

Courtesy of GMVJGH Arquitectos