MONT RAS WINERY – JORGE VIDAL AND VICTOR RAHOLA

architect_ Jorge Vidal and Víctor Rahola
location_ Mont-Ras, Girona, Catalonia
client_ private.
Structure_ bac
construction_ 2016
surface_ 573 sqm
photograph_ José Hevia

from the architects_The construction of a winery and the wine process creation are extremely attached at the experience with the land. The wine is smell, color, flavor and shape.
The senses and the perceptions have to go together with a site that is able to emphasize the process of the transformation. In order of that, we have worked with four key aspects:
1.- The winery program is the result of the necessity to produce wine and organize a relationship between the existing land house. For the wine production there are four main spaces with three other ones between them, these last ones are the services spaces with all the facilities and storage. The first main space from the right, next to the laboratories and freezers, is the space for all the farming instruments and tools for the vineyards. The second one is for all the vats needed for the “mosto wine” production. The third one is for those vats and bottles that are resting. The last one, and forth, is the area for the Tastings, enjoyment and storage of the bottles that are ready to be open.
One access through a tunnel from the upper side of the House is the one that organize the circulation of the owners. The access to the three other spaces is done directly from the vineyards
2.- The soil humidity helps the conservation of the wine. We decided to grave the winery into the earth to keep it with the ideal temperature and to create a platform for the existing House Land as well. The same earth is the one that helps us to create space.
3.- The space deepness is the sound abortion, emptiness and shadow. The light organizes the space.
4.- The building is a platform inside the earth. Its roof is a garden that lies on top of the concrete volts which its optimized calculations have drawn a section of hyperbolic arches. At the same time the platform is the water keeper for its re-use. The external walls are designed with the ideal shape having in consideration its material (the brick) to send all the efforts to the structure.