Oliva Artés Refurbishment – BAAS arquitectura

architects_  BAAS arquitectura: Jordi Badia
project Team_ Jero Gutiérrez + Andreu Egido
photography_Marcela Grassi
collaborators_ Albert Romagosa Design Cabinet (disseny gràfic), Roger Castro, Kino Coronas, Xavier Gracia, Iñaki Gargallo, Sara Vidal
area_ 1.456 m2
completion date_ 2015
location_ Barcelona, Spain
from the architects_

Once the old nave has been consolidated and protected, while the works are not restarted to build the new MUHBA headquarters, it was decided to open the precinct to the general public. For this reason, it has been designed a temporary bathrooms and it has been prepared an exposition that wants to be like the exposition that we will see in the future.

The project wants to solve the intervention in one easy action. It proposes a huge hanging lamp in the middle of the space, drawing a ring of light that separates the outer perimeter, that hosts a large period exposition, from the inner one, that hosts temporary exhibitions and presentations.

The lamp is a big size element to assimilate the scale of the building. It values the richness of the interior textures and the basilical section of the building.