Psychiatric Center Ballerup – WE Architecture

architects_ WE Architecture
project team_ Marc Jay, Julie Schmidt-Nielsen, Kristian Hindsberg, Kasper Hansen, Victor Johansson, Pawel Wilgos, Luke Lorimer, Anna Kulig, Pavarthy Nair.
location_ Ballerup, Denmark
built area_  6000m2
type_Psychiatric Hospital
year_ 2014
collaborators_ Creo Arkitekter, Oluf Jørgensen Engineers, Terra Nova Landscape.
status_ Shared winner of 1st phase

from the architects_ The proposal for the new Psychiatric Centre Ballerup is based on a humanistic approach. The ambition is to create a tranquil space for a vulnerable group of patients and relatives combined with an optimal framework for the staff.

The human scale and the worthy meeting between people are reflected in a building that is subdivided into smaller sections. The sections are arranged in a checkerboard-like pattern. Each of them has a designated lush garden. The institutional hospital has been replaced by a center that emphasizes empathy and openness. The building combines efficiency and a functional interior with an architecture that provides patients with personalized and non- institutional experience through a constant presence of green spaces.

The new building is generated from the following four tenets:

  • A sympathetic center that is broken down in scale.
  • A dignified center with the patient in focus.
  • A diverse center with an array of different interior and exterior spaces
  • An inspiring building complex where everyone has access to light, air and green outdoor spaces.

The hospital appears both compact and airy, due to its composition of several building volumes. The compressed hospital provides good proximity between the individual functional sections that are perceived as independent units.

The new building is fitted respectfully in the directional structure of the existing buildings on site. Building and green spaces enrich each other in a mutually dependent symbiosis. The area’s smaller scale buildings are transferred to the new building and expressed in a symphony of pitched roofs and gables reminiscent of a small village with farms – an association which signifies harmony and tranquility.

Quotes from the jury report:

‘The downplayed choice of materials witnesses a high level of detailing at the current state as well as a great level of understanding of discrete and downplayed architectural and aesthetical effects. The building is fitted both in an unobtrusive and low-keyed manner into the existing structure and adds a contemporary and emphatic architectural expression.’

‘The proposal fits the extension subtly and respectfully into the existing context (…) It adds a gable motif that opens the communal spaces towards the surrounding park and landscape and at the same time frames terraces and balconies. The committee finds that this simple move adds a subtle, non-institutional appearance with strong positive references to low-dense housing projects of very high quality.’


Courtesy of WE Architecture.