Ressò Project

team (students)_ Aitziber Pagola | Albert Noya | Ana Badia | Arnau Garcia | Bernat Pedro | Carmen Bodelón | Clara Grenzner | Elisabet Farré | Elisenda Planell | Guillem Ramon | Ignasi Casas | Itzel Monclús | Ivan Roguera | Joan Lluc Piña | Laura Molina | Mar Planas | Maria Antonia Rigo | Marta Ferrer | Marta Navarro | Martí Obiols | Meri Mensa | Miguel Hernández | Oriol Bort | Oriol Garrido | Pablo Palomar | Quim Escoda | Roger Maranges | Sandra Prat | Sara Ferran | Sergi Illa | Toni Quirante | Víctor Nadales | Xavi Callejas | Santi Julià | Sergi Estruch | Eduard Gascón
collaborators (teachers)_ Dani Calatayud, Coque Claret, Roger Tudó, Oriol Barber, Enric Corbat, Albert Cuchí, Oriol Muntané, Amadeu Santacana, Víctor Seguí
location_ Sant Muç, Rubí (Barcelona)
built area_ 144+40sqm
project start / end_2013-2015
photographyAndrés Flajszer

from the students_RESSÒ project was designed by 50 students of the Architecture School of el Vallès (ETSAV-UPC) for the international collegiate competition Solar Decathlon Europe 2014 that took place the summer of 2014 in Versailles.

RESSÒ is a strategy of urban, energy and social refurbishment; furthermore it is a teaching tool.

Since 2008 Spain is suffering an economical, social and environmental crisis. During the construction boom which preceded the start of the crisis there was much more construction demand for housing. The result is a great stock of empty, nearly new, buildings and no demand for them. All this housing is also very energetically inefficient. Moreover European regulations of energy consumption and CO2 emissions make necessary a transformation of the housing sector. Considering these and the fact that right now in Spain there’s a lot of people who can’t afford to pay for the energy to live in comfort we concluded that We don’t have to continue constructing; we have to refurbish our cities.

An energetic refurbishment is not just an update of the dwelling, it is also related to the user and its attitude. RESSÒ is a strategy that spreads a more sustainable way of living, gives comfort conditions and encourage energetic refurbishments. The starting point and final use of the project is a collective house where people do quotidian activities. Consequently, a strengthening of social relations happens. Experimentation and use of the self sufficient building will encourage small energy renovations of the private dwellings in the neighborhood, starting a process of urban refurbishment.
We propose an unconventional way for the revitalization of urban fabrics that seeks a more sustainable way of living through collectivization.
This strategy will reach its summit after the Solar Decathlon when, together with the Municipality of Rubí, we assemble permanently the prototype in Sant Muç. That will be an opportunity to prove our theories and will also provide some solutions to the problems of the district.

This space is highly flexible and can change in order to host different activities. Thanks to the standard scaffolding structure this changes can be done fast and easily. The building is designed with a 2m module, creating a 3d grid all over the building. Furniture and partitions are very simple yet elegant. They are modular, so their position can be exchanged around the prototype.

To improve flexibility we created a perimeter ring where all permanent elements are concentrated: structure, facilities, furniture and appliances. The ring encircles a big space of 10x10x6 m that is completely changeable. During the design process two main variables were considered: the building had to be assembled in Versailles in only 10 days and all its parts had to be fitted into trucks. That is why we made prefabricated elements for the façades, roof and floor and also a very precise and optimized planning of the assembly process. Panels are constructed with lightweight solutions, except for the floor that is heavy (62% of the total weight of the building) as it’s made out of concrete. The roof is a puzzle of more than one thousand pieces of wood that, once they are assembled together, make an only piece of 150m2 that is lifted and put in place completely finished with a crane.

RESSÒ is highly efficient in terms of energy performance. It is almost self sufficient because of passive bioclimatic strategies, solar panels and high insulation. We want to offer a free shelter space with climate comfort to the neighbors and disadvantaged families of the district. To achieve it the building has the following systems:

– Thermal inertia of the floor that absorbs heat during hot moments of the day and releases it when it is cold. It reduces thermal differences on summer and winter. Furthermore, in the coldest moments, thermal mass is activated with an underfloor heating system feeded with hot water heated with vacuum tubes.
– Collector facades that manage radiation, create some insulation and work as solar chimney: They have two layers of polycarbonate, a thin polycarbonate to the exterior and a thick one to the interior, separated by 30cm. They have 2 openings to the interior and 2 automatized openings to the exterior. One of each type is located in the lower part and the other two in the top of the facade. These openings allow a great number of combinations depending on moment and needs. It also has a curtain to increase solar protection.
– North facades, Roof and Floor are highly isolated to decrease heat loose.
– Cross and natural ventilation. Also mechanical ventilation by some facade elements for pre-heating air in the winter.
– Light interior partitions, they allow a reduction of the volume to heat up in cold moments

As a teaching-tool all elements are unhidden and easy to modify. We want to show everything, for people to understand how it works, so users can apply this solutions at their homes. Furthermore, unhidden installations means saving material and money to cover elements that can be seen.