The Rose of Vierschach – Pedevilla Architects

architect_ Pedevilla Architects
location_  Tirol, Province of Bolzano, Italy
project year_ 2016
photography_ Gustav Willeit

from the architects_
Italian studio Pedevilla Architects designed a minimal rose-tinted structure that serves as a fire station for the town of Vierschach in South Tyrol.

Built in the remote Pusteria Valley, close to the border of Austria, an obviously simple shaped building is situated alongside the main road. Although the design prioritizes simplicity and the reduction of detail, the building is, in fact, an experiment within itself. Realized in light-weight concrete, with a product named LiaPor, the outer shell challenges constructive and static parameters, but deals also with insulation requirements.

While one side is facing the village and contains the spaces for all the fire engines and trucks, the upper and only single-story elevated front follows the heavily frequented traffic road. The latter carries the main public function of the building and is therefore conducted as a spacious hall, fully paneled in hand-planed pine wood. An external staircase is connecting both floors to each other and gives access to the control room and vehicle hangar below.

The red color emphasizes the originality of the new fire station. All surfaces have been realized with pigmented concrete to remark the building’s monolithic character. Dimensions of the construction remain thereby recognizable from the outside, in fact, it even amplifies the structures massive appearance.

The project’s main feature is surely the level of pre-fabrication of its outer shell, which minimized necessary finishing works of the construction and the buildings fit out. Irregularities or divergences in the concrete only adds charm to the material and the character of the building.

Alongside the mentioned technical functions, the pigmented lightweight construction was accomplished as exposed concrete with high density and is, therefore, water and frost proof. As to the buildings economic efficiency, particular attention was paid to the attainment of a robust and simple construction, the use of only a few materials and the reduction of work stages to a minimum. Furthermore the sensible choice of materials ensures a high durability and reduced maintenance costs.