URBAN COCOON – NEA

architect_ NEA – Nathalie Eldan Architecture
location_ Paris, France
project year_ 2017
photography_ David Foessel
area_ 27 sqm

from the architects_

Complete renovation of a 27 meters square single room duplex located in the 11th district of Paris that can be divided with woven wood sliding screens. The apartment was reconfigured with two extra large birchwood furniture units integrating a diversity of functional devices.The design approach was to provide high functionality for living while offering the maximum space; make the most of every square meter. This included having as much as comfort as possible for the night/private time. Since the sleeping area is the most important time, the bed was elevated on a pedestral. An area dedicated to relaxation, sleep and intimacy. This approach refused any folding, rolling, or dismantling bed. It’s presence is permanent in the room.

The extra large birchwood unit on the upper floor works as an active wall in a dual configuration, vertically for daytime usage such as kitchen appliances, laundry, storage, tv, and multimedia while horizontally for night usage with its own discrete storage pockets. The active wall was built floor to ceiling following the roof’s original slope. The second extra large furniture on groundfloor absorbs the water tank and at the same time is used for first hand storage, such as shoes, coats and suitcases.

The duplex is situated in a 2 storey townhouse building on Charonne street next to Bastille. The street was part of a former Charonne village where handcrafting and wood crafting where the dominating activities beside being a vast territory dedicated to cultivation of vignards and wine making. The neighborhood was annexed to Paris in 1860. The building alone stands within Cité du Couvent which became after the french revolution a cotton factory. Today rue de Charonne is a very lively street composed of many shops, restaurants and bars.

The light crosses the apartment entirely thanks to two large triple glazed windows allowing plenty of light to pour into the room. The entrance and bathroom are on gound floor whereas the living space is on the upper floor. The bed was placed on a pedestral which can be separated by six sliding wooden screens. This enables various configurations and hierarchy of privacy. When the screens are closed, reading, watching a movie, or having a nap turn the night area into a real urban cocoon. Open or closed the sliding screens dialogue playfully with the room and act like an elegant and subtle light box. This partition system makes the space flexible for different living scenarios. In addition to the screens, the elevation of the bed on  a functional step helps to make a distinction between the day and night area. The urban coocon enjoys a northwestern orientation, overseeing the pedestrian courtyard and keeping the distance with the street nocturnal brouhaha.

The dominating textures in the duplex are raw birchwood for the extra large storage units and raw tender koto for the woven wood screens. The birchwood furniture panels were carefully selected in Charonne’s remaining wood workshops. Light grey porcelain stoneware tiles were applied on the floor and the light cantiliver staircase was entirely made from steel.

The renovation fundamental constraints were the very tight budget and the deteriorated situation it was. Moreover the former display suffered from very low false ceiling panels, therefore one of the important operations included its complete demolition to reveal the room authentic height and volume. The roof’s slope was rediscovered as well as the existing wooden beams. As a result, the room widen up and reunited with its true personality.

Courtesy of Nathalie Eldan Architecture.